Cineville – deel 2: Aftersun

Mijn vriendin B. gaf mij het beste verjaardagscadeau ever: een Cinevillepas. En nog beter, ze deed zichzelf er ook eentje cadeau. Dat betekent dat wij voorlopig 24/7 samen naar ‘de betere bioscoop’ kunnen zonder een kaartje hoeven te kopen.

Voor Let’s Roll hou ik bij welke films we bezoeken, maar ook hoe toegankelijk de filmhuizen zijn. Kun je er een beetje uit de voeten met een rollator of rolstoel?

De film

Bij het zien van de trailer vol zon, zee en zwemmen dacht ik heel even: ha, fijne vakantiefilm, lekker light. Dat gevoel duurde maar even, want al snel voel je de dreiging onder het oppervlak.

Die spanning greep mij meteen weer bij de keel toen we daadwerkelijk naar Aftersun gingen. De beelden van vader Calum en dochter Sophie zijn ontroerend. Ze hebben duidelijk een hele liefdevolle band, toch is er een continue onderstroom van onbehagen. De film heeft eigenlijk twee lagen: een eerste die een tripje laat zien van een gescheiden vader die zijn 11-jarige dochter meeneemt op een all-inclusive vakantie naar Turkije; en een tweede laag over de ingewikkelde verhouding die de vader met het leven heeft.

Die meerlagigheid maakt het een bijzondere film. In eerste instantie ga je met hen mee naar een ietwat haveloos resort – inclusief veel drank en karaoke – daarnaast ben je getuige van Calums worsteling met het bestaan.

Enfin. Ik verraad verder niks. Dit is zo’n Engels pareltje waarin ‘geestig’ en ‘gruwelijk’ fantastisch samengaan. Hartverscheurend mooi, en fenomenaal gespeeld door Paul Mescal en Frankie Corio.

De bioscoop

Studio K in Amsterdam-Oost heeft alles wat een fijn filmhuis volgens mij moet hebben: gevarieerde en dagvullende programmering, ruime zalen en een prima café mét groot terras. Bovendien is het goed bereikbaar: tram 14 stopt voor de deur.

Over bereikbaarheid gesproken: met de toegankelijkheid voor minder mobielen zit het goed. Alle zalen bevinden zich boven, maar er is een, ook voor rolstoelen geschikte, lift. Vroeger was die alleen te gebruiken als je (met soms veel moeite en geduld) een sleutel bij de kassa wist te bemachtigen, maar inmiddels zit-ie gelukkig niet meer op slot.

Aftersun zag ik in SK1. In de andere zalen ben ik ook weleens geweest, maar dit is de grootste en voor gehandicapten meest handige. Je rijdt er zo in en er is een breed middenstuk waarop ik mijn rollator perfect kwijt kan zonder dat die in de weg staat. Ze hebben speciale rolstoelplaatsen, daarvoor is het wel slim van tevoren telefonisch te reserveren: 020-6920422. Beneden is overigens helaas geen invalidentoilet; boven wel.

Al met al een van mijn favoriete bioscopen, óók omdat je een drankje van de bar mag meenemen in de zaal. Voor of na de film het restaurant bezoeken is een aanrader: de daghappen zijn er lekker, er is ruime vega(n) keuze en het is betaalbaar.

Ik zeg: vijf sterren!



Ook een Cinevillepas? Hier bestel je er eentje, of twee.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *